Prikkelbaar Darm Syndroom

In 1980 heeft men een hypnotherapie protocol ontwikkeld. Met dit protocol worden patiënten met succes behandeld. 

De meeste mensen ervaren door de behandeling een sterke (tot 80%) vermindering van de lichamelijke en psychische klachten. Bij sommige verdwijnen de klachten helemaal.

Het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS), vroeger vaak “spastische darm” genoemd, is een veel voorkomende aandoening. De belangrijkste verschijnselen zijn buikpijn, in combinatie met diarree of verstopping, of een afwisseling daarvan. Daarnaast komen tal van andere lichamelijke en psychische klachten voor zoals: winderigheid, opboeren, opgeblazen gevoel in de buik, stemmingwisselingen, extreem vermoeidheid en lusteloosheid.

 

 

Het maag-darm kanaal is een uiterst gevoelig orgaan. Gevoelig voor prikkels zoals voedsel, maar ook voor spanning en emoties. Iedereen heeft wel eens buikpijn of diarree gehad vlak voor een spannende gebeurtenis, zoals een examen.

Mensen met prikkelbare darmen hebben een overgevoelig maag-darm kanaal. Bij inwendig onderzoek worden er echter geen afwijkingen gevonden. Men noemt zo’s situatie een “functionele aandoening”: er is geen zichtbare afwijking te vinden maar het functie van het orgaan is aangetast.

Bij het ontstaan en voortduren van de klachten spelen meerdere factoren een rol. Zoals een familiare aanleg, voeding, een doorgemaakte darminfecties, medicijnen gebruik, sommige karaktereigenschappen en stress in de thuissituatie of op het werk.

Hypnotherapie wordt in steeds meer onderzoeken effectief bewezen in behandeling van de Prikkelbaar Darm Syndroom.

Effectiviteit is niet alleen op korte termijn bij 50% tot 80% patiënten gemeten, ook op het langere termijn (12 en meer maanden)  blijken patiënten nog steeds sterke vermindering van de klachten ervaren. 

Voordat we de therapie starten is het belangrijk dat je bij de huisarts bent geweest om een diagnose PDS te krijgen. Dit is om te voorkomen dat de klachten niet te maken hebben met darmkanker, ziekte van Crohn of bijvoorbeeld de ziekte Colitis Ulcerosa.
 
 

Wat kan je verwachten

In de therapie leer je trance of hypnose te benutten om jouw klachten aan te pakken. Je krijgt oefeningen waarbij je bijvoorbeeld een pijnlijke buik voorstelt als een warme, zachte buik, terwijl je heel ontspannen bent. Deze gedachtebeelden hebben invloed op de darmwerking. Veel mensen herkennen dit principe uit het volgende voorbeeld: als je alleen maar dénkt aan je lievelingsgerecht, loopt het water al in je mond. Het gedachtebeeld is voldoende om, in dit geval, jouw speekselklierorgaan aan het werk te zetten. Dit vermogen om het lichaam te beïnvloeden met gedachtebeelden is in hypnose nog vele malen groter.

Omgekeerd weten we ook hoe negatieve gedachten en emoties ons lichaam beïnvloeden. Bijna iedereen kent wel een aanval van diarree vlak voor een spannende gebeurtenis zoals bijvoorbeeld een examen. Tijdens de therapie leert je verschillende ademhalings- en ontspanningsoefeningen die bijdragen aan algehele ontspanning en ontspanning in uw buikgebied. Bovendien leert u anders met stressvolle situaties om te gaan. Hierdoor zal uw dikke darm minder prikkels te verwerken krijgen, waardoor verkramping en pijn afnemen.

 
 

De behandeling is gericht op:

  • lichamelijk herstel van de klachten; pijnvermindering en herstel van de stoelgang
  • het vergroten van stressbestendigheid en zelfvertrouwen
  • fysieke oefeningen 
  • adem en ontspanningsoefeningen

Het programma bestaat uit een intakegesprek en zes tot dertien vervolgconsulten. Dit ligt geheel aan uw inzet en de aard/intensiteit van uw klachten.

Tijdens de intake verzamelen we informatie over uw beleving van de klacht en over wat u wilt bereiken. Binnen het Darmmanagementprogramma bestaat ruimte voor uw individuele doelen.

Om het effect van de behandeling optimaal te laten zijn, krijgt u oefeningen mee naar huis. Uw actieve betrokkenheid is tijdens het gehele programma belangrijk.

Deze sessies kunnen ook in het Engels gegeven worden.

Tarieven en andere zaken

Kosten en tijdsinvestering

PDS behandelingen kosten € 95,00 per uur.
Heb je een laag inkomen of ben je student, dan kom je in aanmerking voor een korting, neem hiervoor contact met mij op.

Een sessie duurt gemiddeld 1 uur en 15 min.
De intake duurt 1,5 tot 2 uur.

  • Je hebt een verwijzing van je huisarts/MDL arts.
  • Als je de ziekte van Crohn of Colitis Ulcerosa hebt dan zijn deze in remissie.
  • Zorg ervoor dat je na de sessie niks hebt gepland, de sessies kunnen intensief zijn.
  • Drink genoeg water na een sessie. 
  • Je zorgt er voor dat je ‘schoon’ een sessie binnen komt ; er zit geen alcohol of drugs in je lijf. 

Uitkerende instanties

Soms zijn uitkerende instanties bereid om de kosten van de behandeling (deels) te vergoeden.
Dit geldt met name als het aannemelijk is dat de cliënt na genezing weer inzetbaar zal zijn op de arbeidsmarkt. Neem hiervoor contact op met uw bedrijfs – of arbeidsarts, UWV of de Sociale Dienst. Soms wil uw wijkteam of zorgmanager vanuit het WMO ook meedenken met oplossingen.

Achtergrond

Ik ben naast psycho sociaal therapeut en hypnotherapeut ook opgeleid tot PDS therapeut volgens de wetenschappelijk bewezen methode. Ik werk ook met de polyvagaal therapie, een methode waarbij we het autonoom zenuwstelsel leren reguleren.

Vergoedingen

Hypnotherapie wordt door sommige zorgverzekeraars vergoed als u een aanvullende zorgverzekering heeft afgesloten. Kijk hiervoor ook bij tarieven of uw zorgverzekeraar de behandeling vergoed.

Samenwerking

Ik werk samen met het Deventer ziekenhuis en diverse huisartsen in en rondom Deventer. Daarnaast heb ik ook samenwerkingsverbanden met de psychosomatische fysiotherapeut, de bekken fysiotherapeut en de diëtiste. Om de paar maanden heb ik collegiaal overleg met andere hypnotherapeuten. Wanneer ik denk dat iemand anders je verder kan helpen zal ik je door verwijzen.

Ondersteuning

Je kan ook meer informatie en steun vinden over PDS bij de patiëntenorganisatie PDSB. Klik hier om naar hun website te gaan.

PDS

Ervaringen van anderen

Claire heeft mij met veel geduld en doortastendheid, liefdevol begeleid in het hanteren van mijn buikpijn.
Veroni, B.N.
46 jaar
Ik kwam met veel spanning de 1e keer bij Claire binnen. Maar dit was gelijk weg, ze is een fijn, gezellig en warm mens. Ik kon mij helemaal openstellen bij haar. Ze luistert goed en wist gelijk waar mijn zwakke plek zit. De behandelingen bij haar hebben mij erg geholpen. Ik zal haar dan ook voor iedereen aanraden.
Inge
36 jaar
Na 8 weken met volle pijn in mijn darmen kwam ik bij Claire. Ik heb al sinds jaren PDS en in de basis heb ik dit goed onder controle, maar op dat moment absoluut niet meer. Na allerlei ziekenhuis onderzoeken en verblijf in het ziekenhuis was de oorzaak medisch gezien niet te vinden. Natuurlijk was ik daar blij mee, maar de pijn was er nog steeds in volle glorie. Vervolgens ben ik op zoek gegaan naar hypnotherapie, op advies van mijn huisarts. Gewoon Googl’en en ik kwam bij Claire terecht. Echt de beste keuze ooit!! Claire heeft mijn probleem goed uitgezocht. Waarom gebeurt mij dit? En wat kan ik hier zelf aan doen? Hoe zit ik qua mens en persoonlijkheid in elkaar? De rust en zelfreflectie die Claire geeft heeft bij mij wonderen verricht. Uiteraard ben ik hier zelf vol mee aan de slag gegaan en door mijn eigen inzicht en inzet en de fantastische hulp van Claire heb ik mijn positieve pad weer gevonden. Ik raad Claire aan voor iedereen, ze is een rustig en liefdevol mens. Ze kan enorm goed luisteren en denkt mee in jouw eigen leven. Wat is toepasbaar, wat kan en wat kan niet op dit moment. Ze heeft mijn leven verrijkt en ik leef weer zonder pijn. Als jij jouw probleem wilt oplossen en je wilt er absoluut voor gaan, ga naar Claire!
Dinie Westerhuis
56 jaar

Wachtlijst

Omdat dit een intensieve periode van samenwerking is tussen de therapeut en de cliënt wil ik garanderen dat er altijd plek is om je sessie door te kunnen laten gaan.

En omdat dit een zeer gewilde therapie is zijn de plekken snel bezet. Soms is er een wachtlijst: deze is momenteel ongeveer 2 weken tot 1 maand.

Als je je hiervoor aanmeldt neem ik contact met je op en stemmen we samen af per wanneer je aan de slag kan.