- Wat is hypnose ?
Een hypnose is een ontspannen staat van zijn waarbij je toch heel geconcentreerd bent.
Voor meer uitgebreide informatie klik hier. - Wat is hypnotherapie?
Hypnotherapie is een vorm van therapie waarbij je snel in een geconcentreerde staat van zijn komt. Zo kunnen we makkelijk met je ‘niet – bewuste’ praten en instructies geven. - Hoe ziet een consult eruit?
Een sessie bestaat uit een gesprek en een oefening. Die oefening kan een fysieke, ontspannings of ademhalings oefening zijn. Het kan ook een hypnose zijn of een oefening om jezelf beter te leren kennen. - Hoe ziet een hypnose eruit?
Nadat we hebben gepraat met elkaar om te kijken hoe het met je gaat, beginnen we met een behandeling. Je mag blijven zitten of liggen op de bank, en je doet je ogen dicht. De therapeut vertelt een verhaal en daardoor kan jij lekker ontspannen. Omdat je ontspannen bent, kan je je makkelijker concentreren. Als je daarna in trance bent, of onder hypnose zoals dat heet, onderzoeken we je probleem. We gaan bijvoorbeeld terug naar het verleden, om te kijken waar het probleem begonnen is. We kunnen ook wat anders doen, zolang we ‘de lading’ maar veranderen en er heling plaats vindt. - Verlies ik alle controle?
Nee dat doe je niet. Je bent lekker relaxed, net zoals je thuis op de bank geconcentreerd een boek kan lezen. Je kan nog steeds praten of je vingers bewegen om antwoorden te geven. - Ga ik citroenen eten of laat je mij andere rare dingen doen?
Nee, ik ga je geen gekke dingen laten doen. Je hebt zelf altijd de controle over wat er gebeurd. Er is altijd een waakzaam deel wat meekijkt. Je zegt alleen dingen die je wilt zeggen en je kan jezelf soms zomaar verrassen door de dingen die je zegt! Er zit een groot verschil tussen toneel hypnose en hypnotherapie. Op toneel worden mensen diep onder hypnose gebracht voor het vermaak van anderen. Dan ga je inderdaad kwaken als een kikker of een citroen eten. Bij hypnotherapie wordt hypnose ingezet om je te helen. En een beter mens te worden. - Word ik gefilmd?
Nee, er worden geen opnames gemaakt. - Kan iedereen onder hypnose?
Het is een wisselwerking tussen de therapeut en de cliënt. Jij moet het wél toestaan om onder hypnose te gaan, als je niet wilt, dan werkt het ook niet. Naarmate je meer bekend raakt met deze manier van werken, raak je ook sneller ontspannen. Je hersenen moeten soms leren om de ‘weggetjes’ te maken. Hoe vaker je over dat weggetje loopt, hoe makkelijker het gaat. - Hoe ben ik daarna? Suf? Moe?
Na de hypnose zorg ik er altijd voor dat je weer helder en fris wakker wordt. Je gaat met energie de rest van de dag aan. Een sessie kan wel intens zijn, zorg ervoor dat je na de sessie geen vermoeiende dingen hebt gepland. - Werkt hypnotherapie ook bij mijn probleem?
Hypnotherapie werkt bij:
– Burn-out en/of stress gerelateerde klachten
– Angsten en fobieën
– Faalangst
– Angst om te spreken in het openbaar
– Traumaverwerking
– Slapeloosheid (insomnia)
– Familie gerelateerde vraagstukken
– Gebrek aan zelfvertrouwen, lage zelfwaardering
– Structureel gevoel van onrust of onveiligheid
– Lage assertiviteit
– Neerslachtigheid
– Relationele problematiek
– Stress (overprikkeling)
– Niet bij ‘het gevoel’ kunnen komen (onder-prikkeling)
– Piekeren
– Psychosomatische klachten. - Is het vertrouwelijk wat ik vertel ?
Ja, een hypnotherapeut is gebonden aan zwijgplicht. - Mag ik iemand meenemen tijdens de sessies?
Om zo diep mogelijk in trance te raken, is het fijn om alleen op jezelf te concentreren en met niks rekening te hoeven houden. Overleg eerst even met mij wanneer je denkt dat je niet alleen naar consulten kan komen. - Wordt een consult vergoedt door de zorgverzekering?
Als je een aanvullende zorgverzekering hebt kan je een vergoeding krijgen. Bij PDS therapie kan je soms ook in aanmerking komen voor vergoeding via je loopbaantraject of via WMO, als daarna de kans aanzienlijk is dat je weer kan terugkeren op de arbeidsmarkt. Neem hiervoor contact op met je loopbaanbegeleider. - Ik wil geen mondkapje op tijdens de gesprekken, dat vind ik niet fijn. Kan dat?
We maken in de praktijk gebruik van een luchtreiniger die bacteriën en virussen door middel van een HEPA-filter en ionisator filtert. Er wordt weer schone lucht terug geblazen in de ruimte. Daardoor zitten we continue in een schone ruimte. Mondkapjes zijn dan overbodig. Indien de cliënt het wenst wordt er wel gebruik gemaakt van een mondkapje. - Wanneer kan je beter geen hypnotherapie volgen?
– als je psychiatrische problemen hebt, zoals psychoses of waanbeelden.
– als je veel drank en drugs gebruikt / als je verslaafd bent.
– als je niet gemotiveerd bent om aan je probleem te werken.